Heb je vragen of specifieke wensen?
Bel 0541 - 57 16 90

Wat is zakelijk voordeliger: elektrische of brandstof auto’s?


Twijfel je nog of je weer voor een benzineauto kiest of moet je echt overstappen op een elektrische auto? Op basis van de fiscale stimulansen kunnen we jou nu al vertellen dat emissievrij rijden veel goedkoper is. Bekijk hieronder de verschillen en voordelen.

Gemeentelijke bijdrage elektrische voertuigen

Op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen en duurzaam ondernemen zijn emissievrije voertuigen de perfecte aanvulling op jouw bedrijf. Daarnaast is het ook nog eens praktisch dat je je niet meer hoeft af te vragen of je klanten in een zero emissie zone kunt bedienen. Deze argumenten zijn duidelijk in het voordeel van EV's. Maar de voordelen die je krijgt van de overheid zijn nog fijner.

Heb je je ooit afgevraagd of jouw lokale overheid zou kunnen helpen? Dan raden we je aan om ook op de website van jouw gemeente te kijken voor meer informatie.
Kijk trouwens niet alleen naar de gemeente waar je bedrijf gevestigd is, maar kijk ook naar de stad waar je veel werkt. Soms hebben ze ook subsidies, je weet maar nooit.

 

Hoeveel voordeliger is elektrisch rijden dan?

In termen van fiscale voordelen krijgen elektrische voertuigen meer dan voertuigen met een verbrandingsmotor. Zeker als je kiest voor zakelijke financial lease kun je profiteren van de fiscale voordelen van financial lease auto's, zoals renteaftrek, investeringsaftrek, afschrijving en btw-teruggaaf. Elektrische auto's zijn fiscaal voordelig:
Zo kun je gebruik maken van de MIA (Milieu-Investeringsaftrek) en SEBA (Subsidie Elektrische Bedrijfsauto) die je mogelijk krijgt bij aanschaf van een elektrische auto van de zaak bij een leasemaatschappij. Elektrische bedrijfswagens krijgen tot 2026 korting op bijtellingen. Ook heb je het voordeel dat je geen bpm betaalt voor een elektrische bedrijfswagen. Een ander voordeel is dat je tot ongeveer 2025 mogelijk geen wegenbelasting hoeft te betalen over deze auto's. 

De voordelen van elektrische voertuigen op een rij:

 • Gebruik milieu-investeringsaftrek
 • SEBA voor elektrische bedrijfsvoertuigen
 • Extra kortingen op de bijtelling
 • Vrijgesteld van het betalen van bpm
 • Geen wegenbelasting tot 2025

Dit zijn de kosten die je helaas wel moet betalen bij een auto op benzine of diesel. Het kan je dus een hoop geld besparen.


EV of brandstofkosten

Nu je wat meer weet over de belastingvoordelen, kun je je ook afvragen of je beter kunt investeren in een EV als je kijkt naar de wekelijkse of maandelijkse kosten:
Brandstof betalen of elektrisch opladen?

Het is een eenmalige investering van 2.000 tot 3.000 euro in een thuis laadpaal. Je kunt ook vragen om dit laadstation mede te financieren met jouw financial lease auto, zodat het belastingvrij is. Opladen is met 0,07 euro per kilometer ook een stuk voordeliger! Het is slechts gemiddeld, omdat je nog goedkoper uit bent door gewoon thuis op te laden. Als je de brandstofkosten per kilometer berekend, is dit bedrag veel hoger! Dan hoef je niet te investeren in laadpalen, maar een auto te vullen met gemiddeld 1:
16 kost wel meer dan € 0,14 per kilometer. Dat is twee keer zoveel als een elektrische auto.

 

Elektrisch rijden is de toekomst

Als ondernemer houd je de marktontwikkelingen nauwlettend in de gaten. Ook op fiscaal gebied is het verstandig om de ontwikkelingen op de voet te volgen. Wij wijzen je erop dat het kabinet voornemen is het grijze kenteken systeem af te schaffen. Bij bedrijfsauto's kun je het verlaagde tarief wegenbelasting behouden, maar de bpm-vrijstelling voor bestelauto's kan in 2024, 2025 en 2026 gedeeltelijk worden geschrapt. Nu hoor ik je zeggen:
Maar bij elektrische auto's hoef ik toch helemaal geen bpm te betalen? Precies! Hoewel we ons niet aan toekomst voorspellingen wagen, zou dit kunnen betekenen dat je voor een gewone bestelauto wel bpm betaalt, maar voor een elektrische bestelauto niet. Rekenje voordeel maar uit!

 

Elektrisch rijden tegenover rijden op brandstof

Elektrische auto:

 • Geen wegenbelasting
 • Vrijstelling BMP

 

Elektrische bedrijfswagen:

 • Geen wegenbelasting
 • Toegang tot 0 Emission Zone
 • SEBA (Subsidie Elektrische Bedrijfsauto)
 • MIA (Milieu-investeringsaftrek) 
 • Vrijstelling BPM

Benzine auto:

 • Wél wegenbelasting
 • Kosten voor BMP

 

Benzine bedrijfswagen:

 • Wél wegenbelasting
 • Geen toegang tot Zero Emission Zones
 • Geen MIA
 • Stijgende BMP die betaald moet worden
 • Geen SEBA

 

Een elektrische auto financieren of een benzine auto leasen?

De voordelen van een elektrische auto zakelijk leasen zijn vele malen groter dan die van een auto op benzine. Zeker als je kijkt naar het belastingverschil tussen bedrijfswagens met accu of met verbrandingsmotor, dan doen de elektrische modellen het beter in de test.

Ben jij overtuigd van deze EV’s? Ontdek het volledige aanbod elektrische bedrijfsvoertuigen


 


Terug naar overzicht